Προγράμματα MBA

Το Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) είναι ένα μεταπτυχιακό πτυχίο που απονέμεται σε φοιτητές που έχουν ειδικευτεί στην μελέτη των επιχειρήσεων.Τα προγράμματα MBA θεωρούνται από τα πιο αναγνωρισμένα στον κόσμο. Οι φοιτητές των προγραμμάτων MBA μελετούν την θεωρία και την εφαρμογή των αρχών των επιχειρήσεων και της διαχείρισης. Τα προγράμματα MBA εφοδιάζουν τους φοιτητές με γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια ποικιλία καταστάσεων στον πραγματικό κόσμο.

Ένα MBA μπορεί να προσθέσει ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε επαγγελματικό βιογραφικό – είτε προέρχεσαι κατευθείαν από ένα πτυχίο ή είσαι ένας εργαζόμενος επαγγελματίας. Προγράμματα MBA στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων, προγράμματα MBA στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού, προγράμματα MBA στα Χρηματοοικονομικά, προγράμματα MBA στη Διαχείριση, προγράμματα MBA στην Πληροφορική, προγράμματα MBA στο Μάρκετινγκ και πολλά άλλα είναι εφαρμόσιμα σε ποικίλους επιχειρηματικούς τομείς. Τα προγράμματα MBA θα ωφελήσουν  τους επαγγελματίες που αναζητούν εργασία στο δημόσιο, στους τομείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στους ιδιωτικούς τομείς, ή ακόμη και στην απόκτηση μιας επιχείρησης.

Η ποικιλία των διαφορετικών προγραμμάτων MBA μπορεί να είναι πολύ πιεστική – μην την αφήσεις να σε σταματήσει! Ξεκίνα την αναζήτησή σου βλέποντας τα πιο δημοφιλή προγράμματα MBA που αναφέρονται παρακάτω.

Πρόσφατα προστιθέμενα MBA

L'Ecole de Guerre Economique

MBA Εξειδικευμένη Στρατηγική και Οικονομική Νοημοσύνη

Μάιος 24, 2018
Δημιουργήθηκε το 1997, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Οικονομικής Πληροφόρησης και Επιχειρηματικής Στρατηγικής, με επικεφαλής τον Henri Martre στο Γενικό Επιτελείο Σχεδιασμού, η Ecole de Guerre Economique αποτελεί σήμερα την βασική κατάρτιση στην Οικονομική Νοημοσύνη στη Γαλλία.… [+] [-]

Goethe Business School

Master Of Business Administration Pharma

Μάιος 25, 2018
Το Master of Business Administration Pharma είναι ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα MBA, ειδικά σχεδιασμένο για τους επαγγελματίες της φαρμακευτικής βιομηχανίας καθιστώντας αυτό το πρόγραμμα πραγματικά μοναδικό στη Γερμανία. Δημιουργήθηκε από τη συνδυασμένη εμπειρία του Goethe Business School , του House of Pharma… [+] [-]

Wittenborg University of Applied Sciences

Master Of Business Administration (MBA) στην Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία

Μάιος 17, 2018
Αν ψάχνετε για να προωθήσετε τη σταδιοδρομία σας στη διαχείριση ή να ξεκινήσετε ένα νέο επιχειρηματικό Pathway , ή να αναζητήσετε μια σταδιοδρομία στον τομέα της καινοτομίας και στρατηγικής αλλαγής τομέα ή τμήμα μιας εταιρείας, στη συνέχεια, το MBA στην Επιχειρηματικότητα… [+] [-]

Πανεπιστήμια σε Ελληνική Δημοκρατία

Αλλάξτε τοποθεσία

Τι είναι ένα MBA;

Ένα MBA αρχικά διδάσκει τις ποσοτικές δεξιότητες που απαιτούνται για διευθυντικές θέσεις, όπως η λογιστική, η χρηματοδότηση, το μάρκετινγκ, οι στατιστικές, η διαχείριση έργου, οι τεχνικές έρευνας εργασίας, η αναλυτική λήψη αποφάσεων, και οι ανθρώπινοι πόροι. Ορισμένα προγράμματα MBA ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς, για παράδειγμα Οικονομικά, IT ή Διεθνείς Επιχειρήσεις, ενώ άλλα είναι πιο γενικά. Πολλοί σπουδαστές εκτός του επιχειρησιακού επαγγέλματος ακολουθούν ένα MBA επειδή τους δίνει τις ικανότητες να αναρριχηθούν σε διοικητικές θέσεις στον αρχικό τους τομέα. Για παράδειγμα, πολλοί μηχανικοί επιλέγουν ένα MBA αντί για ένα τεχνικό μεταπτυχιακό επειδή ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διοίκηση αφότου ακονίσουν τις τεχνικές τους ικανότητες μετά από ορισμένα.
 

Οφέλη από ένα MBA

Η δυνατότητα απόκτησης ενός υψηλότερου μισθού είναι ο πιο εμφανής λόγος για να παρακολουθήσει κανείς ένα πρόγραμμα MBA. Το 2012 μια μελέτη του Forbes έδειξε ότι η πλήρους παρακολούθησης σπουδαστές τυπικά βρίσκουν μετά την αποφοίτηση εργασία που τους πληρώνει 50 τις εκατό παραπάνω από ότι έβγαζαν πριν εισέλθουν στην σχολή. Μια άλλη μελέτη από σχολές στην Βιρτζίνια έδειξε ότι, 18 μήνες μετά την αποφοίτηση, ο μέσος μισθός των αποφοίτων MBA ήταν σχεδόν διπλάσιος από αυτός των αποφοίτων με πτυχίο στις επιχειρήσεις.

Εκτός των αυξημένων κερδών,  το να λάβετε ένα MBA έχει και άλλα οφέλη, όπως:

 • Απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και άλλες πτυχές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που μπορούν να σας δώσουν μια ευρύτερη προοπτική. Αυτή η προοπτική μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να βελτιώσετε την ικανότητά σας να δημιουργήσετε διαπροσωπικές σχέσεις στην συναναστροφή σας τόσο με τους πελάτες όσο και τους υπαλλήλους.
   
 • Να σας δώσει μια δυνατότητα δικτύωσης να γνωριστείτε με ανθρώπους από άλλους τομείς. Πέρα της αύξησης της προσωπικής σας δικτύωσης, θα αποκτήσετε και εικόνα για το πώς λειτουργούν διάφορες βιομηχανίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
   
 • Σας παρέχει την ευκαιρία να εξασκήσετε τις διοικητικές και ομαδικές σας ικανότητες σε ένα περιβάλλον με λίγες, αν υπάρχουν κι αυτές, συνέπειες για λάθη.
   
 • Να δείξετε ότι είστε δεσμευμένος στο επάγγελμά σας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ανώτερο δίπλωμα για να δείξετε στους άλλους ότι βλέπετε σοβαρά την σταδιοδρομία σας. Ένα επιπρόσθετο όφελος του να είστε σπουδαστής είναι ότι δικαιούστε εκπτώσεις σε επαγγελματικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας.
   
 • Το να αποκτήσετε ικανότητες που θα χρησιμεύσουν και σε άλλους τομείς της ζωής σας. Οι διοικητικές και μαθηματικές ικανότητες που διδάσκεστε από ένα MBA μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να είστε πιο οργανωμένοι σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Αυτές οι ικανότητες από το MBA μπορεί να είναι πολύτιμες αν έχετε το πάθος που θα σας καθοδηγήσει σε έναν ηγετικό ρόλο σε κάποιον οργανισμό εκτός της καθημερινής σας εργασίας.
   

Διαλέγοντας το Πρόγραμμα MBA Που Κάνει Για Εσάς

Υπάρχουν εκατοντάδες προγράμματα MBA, οπότε πριν διαλέξετε ένα, σκεφτείτε τους στόχους σας, τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής σας. Αν οι στόχοι και τα ενδιαφέροντά σας εστιάζουν σε ένα τομέα, όπως τα οικονομικά, η επιχειρηματικότητα, ή οι διεθνείς επιχειρήσεις, ίσως να θέλετε να ακολουθήσετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα. Ο τρόπος ζωής σας θα σας βοηθήσει κι εκείνος να αποφασίσετε αν θέλετε να παρακολουθήσετε μια σχολή πλήρους ή μερικής παρακολούθησης, ή αν θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διαδικτυακό ή εξ αποστάσεως.

 • Πλήρους Παρακολούθησης. Η πλήρης φοίτηση στη σχολή συνήθως απαιτεί μια διετή δέσμευση. Σε αυτή τη διάρκεια, πολύ πιθανόν να μην μπορείτε να πιάσετε μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε κι αυτό στα έξοδά σας. Από την άλλη πλευρά, το να παρακολουθήσετε πλήρως τη σχολή σας επιτρέπει να δώσετε την πλήρη προσοχή σας στις σπουδές σας και θα σας δώσει περισσότερο χρόνο για οικογενειακές υποχρεώσεις και άλλες επιδιώξεις.
   
 • Μερικής Παρακολούθησης. Πολλές σχολές προσφέρουν προγράμματα μερικής παρακολούθησης απογευματινά ή τα σαββατοκύριακα. Τα προγράμματα του σαββατοκύριακου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους σπουδαστές που πρέπει να ταξιδεύουν για την εργασία τους ή που εργάζονται ακανόνιστες ώρες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην μερική παρακολούθηση είναι ότι δε χρειάζεται να αφήσετε την εργασία σας και ορισμένοι εργοδότες μπορεί να πληρώσουν ένα μέρος ή όλα τα έξοδά σας. Παρόλα αυτά, το να κινείται κανείς ανάμεσα σε μια πλήρους απασχόλησης εργασία και σπουδές μερικής παρακολούθησης δεν είναι για όλους. Τα προγράμματα μερικής παρακολούθησης διαφέρουν αρκετά σε διάρκεια. Κάποια προγράμματα είναι πολύ δομημένα και προσφέρουν ταχύρυθμες επιλογές μάθησης που μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα έτος, ενώ άλλα σας επιτρέπουν να προχωρήσετε με το δικό σας ρυθμό και να πάρετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να τελειώσετε.
   
 • Διαδικτυακή και Εξ αποστάσεως Διδασκαλία. Τα διαδικτυακά και εξ αποστάσεως προγράμματα διδασκαλίας MBA γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Πολλά προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στα προγράμματά και τη διάρκειά τους και σας επιτρέπουν να λάβετε μέρος σε ένα πρόγραμμα κύρους χωρίς να μετακομίσετε. Βέβαια όταν σπουδάζετε διαδικτυακά, χάνετε τις ευκαιρίες δικτύωσης και την ικανότητα να μάθετε από τους συμφοιτητές σας. Παρόλα αυτά, πολλά προγράμματα εκμάθησης εξ αποστάσεως έχουν «ομάδες» σε μια συγκεκριμένη περιοχή, οπότε μπορείτε να διατηρήσετε κάποια από τα οφέλη της παρουσίας εντός του πανεπιστημίου.


Εδώ θα βρείτε ορισμένα ακόμα πράγματα που πρέπει να υπολογίσετε καθώς διαλέγετε ένα πρόγραμμα MBA:

 • Το κόστος ποικίλει αρκετά, από περίπου $20.000 έως και $60.000 ή και περισσότερο σε ένα ίδρυμα ανώτερης κατηγορίας. Παρόλα αυτά, η μελέτη του Forbes έδειξε ότι συνήθως παίρνει 3.5-4 χρόνια να κάνεις απόσβεση της επένδυσης στο MBA.
   
 • Σιγουρευτείτε ότι θα επιλέξετε ένα διαπιστευμένο πρόγραμμα MBA. Υπάρχουν δεκάδες φορείς διαπίστευσης όπως η Ένωση Προχωρημένων Συλλογικών Σχολών Επιχειρήσεων στις Η.Π.Α. και η Ένωση των MBA στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Ευκαιρίες Καριέρας

Οι ευκαιρίες καριέρας με ένα MBA είναι σχεδόν άπειρες. Ορισμένοι απόφοιτοι επιλέγουν να παραμείνουν στη παραδοσιακές επιχειρήσεις μέσα σε συγκεκριμένη βιομηχανία, ενώ άλλοι ίσως να θελήσουν να αλλάξουν τομέα και να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Πολλοί τοπικοί και κυβερνητικοί υπάλληλοι βρίσκουν πως ένα MBA παρέχει τις ικανότητες που χρειάζονται για να αναρριχηθούν σε ανώτερες θέσεις και να μεταφερθούν από ένα κυβερνητικό τομέα σε άλλο. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί χρειάζονται πάντα άτομα που να είναι παθιασμένα αλλά και να γνωρίζουν πώς να χειριστούν καταστάσεις. Ότι και να αποφασίσετε να κάνετε, σίγουρα θα χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τις ικανότητες του MBA σας!